AVANTURE GORDONA PIMA, Edgar Alan Po

400,00 рсд

AVANTURE GORDONA PIMA
Autor: Edgar Alan Po
Biblioteka “Reč i misao”
Knjiga 4
Izdavač: Rad, Beograd, 1959

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Kažu da je roman o čudnovatom putešestviju Gordona Pima najrealističkije Poovo delo. Valja to pripisati piščevom “lukavom” pokušaju da izmišljeni putopis oboji takvom verovatnošću i verodostojnošću da ga njegovi savremenici, ne sumnjajući, prihvate kao istinit doživljaj. Po je, u tom cilju, vešto obradio sve raspoložive činjenice o životu u ledenim oblastima Južnog pola, uzevši u obzir i teoriju nekog Džona Simza iz Ohaja  o tome da se na oba pola nalaze ogromni otvori ispod kojih žive veoma stare i napredne civilizacije. Ali su Avanture Gordona Pima istovremeno i najapstraktnije Poovo ostvarenje. Sada, naprimer, nema više nikakve sumnje da prizor gde Pim, Piters i južnopolski domorodac jedre u susret zaslepljujućoj belini (koja je Južni pol  ili otvor iz Simzove teorije), simbolizuje Poovo strasno traganje za aspolutnom istinom.

Edgar Alan Po

Edgar Alan Po (engl. Edgar Allan Poe; Boston, 19. januar 1809 — Baltimor, 7. oktobar 1849) je bio američki pisac, urednik, i književni kritičar. Pored svoje poezije i kratkih priča, Po je naročito bio poznat zbog priča misterije i jeze. Smatran kao glavna ličost romantizma u Americi, bio je njihov najraniji praktičar kratke priče. Osim što je smatran i za osnivača detektivskog žanra, priznat je i kao važan za još mladu naučnu fantastiku koja je tada počela da se probija u književnosti.[1] Bio je prvi poznati američki pisac koji je pokušao da živi od struke, zbog čega je imao finansijski težak život i karijeru.

Rođen u Bostonu, bio je drugo dete dvoje glumaca. Otac je napustio porodicu 1810. godine, a njegova majka je preminula naredne godine. Kao siroče, odveden je u Virdžiniju u grad Ričmond gde je primljen od strane Džona i Fransis Alan. Iako nikad zvanično usvojen, proveo je veliki deo detinjstva kao deo te porodice. Uskoro je počela da se pojavljuje napetost između Džona i Edgara zbog dugova, najviše nastalih kockanjem, i cene školovanja. Po je jedan semestar pohađao Univerzitet u Virdžiniji pre nego što se ispisao zbog nemogućnosti plaćanja. Svađao se sa Dž. Alanom oko novčanih sredstava za svoje obrazovanje pre nego što se pod lažnim imenom regrutovao u vojsku 1827. godine. Tada mu je i počela, mada na početku skromna izdavačka karijera anonimnom zbirkom pesama, „Tamerlan i druge pesme“ (engl. Tamerlane and Other Poems), koja je bila pripisana „Bostoncu“. Smrću Fransis Alan 1829. godine, Po i Alan su se opet privremeno zbližili. Kasnije kao neuspešni oficirski pitomac (kadet) na Vest Pointu, Po se čvrsto odlučuje da bude pesnik i pisac i rastavlja se sa Džonom Alanom.

Po se tad okrenuo ka prozi, i narednih nekoliko godina radio na književnim časopisima po kojima je njegov stil književne kritike postao poznat. Posao ga je naterao da se često seli iz grada u grad, kao što su Baltimor, Filadelfija i Njujork. U Baltimoru se 1835. godine oženio Virdžinijom Klem, svojom trinaestogodišnjom rođakom. U januaru 1845. godine je objavio svoju pesmu „Gavran“ (engl. The Raven), koja je odmah postala uspešna. Dve godine posle objavljivanja, žena mu umire od tuberkuloze. Četiri godine je planirao da napravi sopstveni časopis The Penn (Kasnije nazvan The Stylus), ali je umro pre nego što je bio realizovan. Po je umro kad je imao četrdeset godina, u Baltimoru, 7. oktobra 1849. godine. Uzrok smrti je nepoznat ali često pripisan alkoholu, koleri, drogama, srčanoj bolesti, besnilu, samoubistvu, tuberkulozi, i drugim uzrocima.

Po i njegova dela su dosta uticala na književnost u SAD i svetu, kao i na kosmologiju i kriptografiju. Pojavljuju se i u popularnoj književnosti, muzici, filmovima, i televiziji. Njegove mnogobrojne kuće su danas muzeji. Mystery Writers of America svake godine istaknutim radovima u žanru misterije dodeljuju nagradu poznatu kao Nagrada Edgar.

Autor Poe, Edgar Allan, 1809-1849 Autor Poe, Edgar Allan, 1809-1849 Naslov Avanture Gordona Pima / Edgar Alan Po ; [prevela s engleskog Isidora Sekulić] Jedinstveni naslov Narrative of Arthur Gordon Pym. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 1959 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Rad, 1959 (Beograd : Beogradski grafički zavod) Ostali autori Sekulić, Isidora Čolanović, Voja Fizički opis 162 str. : ilustr. ; 18 cm Zbirka Biblioteka “Reč i misao”. kolo 1 ; knj. 4 Napomene Prevod dela: Narrative of Arthur Gordon Pym / Edgar Allan Poe Beleška o piscu / Voja Čolanović: str. 160-[163]. ISBN (Broš.)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR