CRNO JAGNJE I SIVI SOKO, Rebeka Vest

2.200,00 рсд

CRNO JAGNJE I SIVI SOKO,

Autor: Cicely Isabel Fairfield (Rebeka Vest)

Izdavač: Mono & Mañana, Beograd, 2004

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

„Toliko je prilika da ljudi žive kako treba, da sreća stalno natapa njihov život, ali umesto da budu zadovoljni, oni ruše puteve kojima dotiče sreća i potom umiru od suše. Slušaju opaki savet sivog sokola. Puštaju da im grla budu preklana kao da su crna jagnjad. Iza ovog brda leži misterija Kosova. Ona je u osnovi našeg života“

Cicely Isabel Fairfield – Rebeka Vest

Rebeka Vest (1892-1983) ide u red onih evropskih intelektualaca između dva rata za koje je pisanje pre svega bilo najpotpuniji oblik moralnog angažovanja u svom vremenu. Kao ni Džordž Orvel, ili Andre Malro na primer, ni ona nije pisac jednog žanra i jed-ne teme, već takav stvaralac koji je svojim delom odgovarao na raznolike izazove epohe. Rođena u Londonu kao Sisili Izabel Fearfild (Cicely Isabel Fairfield), za pseudonim je izabrala ime odlučne heroine iz Ibzenove drame Rozmersholm, koju je još kao učenica srednje škole glumila u Edinburgu.

Već 1911. godine Rebeka Vest se u Londonu pojavljuje kao politički publicista i borac za ženska prava u časopisima Slobodna žena i Nova slobodna žena. Njena prva knjiga je kritička studija o Henri Džejmzu (Henry James, 1916). No uskoro počinje da objavljuje i romane među kojima su najzapaženiji Povratak vojnika (The Return of the Soldier, 1918), Sudija (The Judge, 1922), Trska koja misli (The Thinking Reed, 1936), a naročito Fontana koja se presipa (The Fountain Overflows, 1957) i Ptice padaju (The Birds Fall Down, 1966). Osim nekoliko knjiga književnih ogleda, između dva rata Rebeka Vest je objavila i zapaženu biografiju svetog Avgustina (St. Augustine, 1933). Drugi svetski rat doneo je Vestovoj i nove humanističke imperative, tako da je za Njujorker posle rata napisala seriju tekstova o Nirnberškom procesu, koji su okupljeni u knjizi Značenje izdaje (The Meaning of Treason, 1947).

Najznačajnije delo Rebeke Vest, legendarni putopis o Jugoslaviji, već decenijama ne gubi na popularnosti. Kada je ova knjiga prvi put objavljena davne 1941. godine, izazvala je veliko interesovanje publike i kritike. O njoj se pisalo kao o jednoj od „velikih knjiga duhovne pobune protiv dvadesetog veka“ (The New Yorker), kao o „monumentalnoj hronici“ (The New York Times) i kao „ljubavnoj aferi“ sa Jugoslavijom koja podseća na Hemingvejev zanos Španijom (New York Herald Tribune).

Viđeni tuđim očima, mudrim pogledom žene koja je mnogo znala o svom vremenu, dobili smo priliku da sopstvenu istoriju, stvaralaštvo, geopolitički položaj i borbu za opstanak na balkanskoj vetrometini shvatimo kao retko bogatstvo, koje vredi negovati i s ponosom predstavljati drugima. Rebeka Vest je svojim nadahnutim perom nacrtala izuzetan portret Južnih Slovena i njihovo mesto u preokretima evropske sudbine.

                                                 …

Autor Sisili Izabel, Ferfild Autor Sisili Izabel, Ferfild Naslov Crno jagnje i sivi soko : putovanje kroz Jugoslaviju / Rebeka Vest ; s engleskog prevela Ana Selić Jedinstveni naslov Black Lamb and Grey Falcon. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2004 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Mono & Mañana, 2004 (Bor : Bakar) Ostali autori Selić, Ana Fizički opis 918 str., [32] str. s tablama : fotogr. ; 25 cm Zbirka Biblioteka Blago Napomene Prevod dela: Black Lamb and Grey Falcon / Rebecca West Pravo ime autora: Cicely Isabel Fairfield Autorove slike Tiraž 1.500 Str. 873-884: Hronologija života i stvaralaštva Rebeke Vest / Ana SelićNapomene: str. 887-918 Bibliografija: str. 865-870.ISBN ISBN 86-84413-59-8 (karton)

Predmetne odrednice Vest, Rebeka, 1892-1983 – „Crno jagnje i sivi soko“ Jugoslavija – Putopisi

Dodatne informacije

Autor

,

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)