DEVOJKA I GOLUBOVI, Jaroslav Ivaškjevič

150,00 рсд

DEVOJKA I GOLUBOVI

Autor: Jaroslav Ivaškjevič

Zbirka Biblioteka Reč i misao 158

Izdavač: Rad, Beograd, 1964

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Dečak koji ne može da zadovolji svoju čežnju, jer kao da mu stalno izmiče i otac, koji oseća da mu se tragedija približava, život mu preti da mu otme sina. Ukoliko dečak prilazi bliže ispunjenju svojih snova utoliko je otac sve bliži tragediji. Tako mora da bude: dečak snažno teži ka sreći, roditelj time sve potpunije gubi predmet svoje ljubavi. To su životne linije dva junaka pripovetke: kulminacija sreće jednoga istovremeno je kulminacija nesreće drugoga. Završetak pripovetke je početak novog životnog toga. To je pokazano sasvim kraktim izrazom sinovljeve sreće :…“Život je lep, zar ne, tata““ i dogovorom očevim, koji je izraz potpunog sloma: „Doista sine“ – Đorđe Živanović

Jaroslav Ivaškjevič

Jaroslav Ivaškjevič rođen je 20.februara1894.godine u selu Kalnjiku u Ukrajini. Gimnaziju je završio u Kijevu. Tu je do 1918.godine studirao prava, a istovremeno je ohađao predavanja i na konservatorijumu, muzika mu je bila uvek u središtu interesovanja. Bio je i u glumačkoj školi slavne Stanislave Visocke. Počeo je da objavljuje 1915. Od jeseni 1918. godine živi u Varšavi. Ulazi u grupu mladih književnika poljskih koji su osnovali časopis Skamander i tim imenom nazvali i čitavu svoju književnu grupu. Pre rata je radio u raznim književnim redakcijama, a jedno vreme je bio i diplomatski službenik. Štampao je veći broj knjiga pesama, pripovedaka iromana. Umro je 02.marta 1980.godine u Varšavi.

Autor Ivaškjevič, Jaroslav, 1894-1980 Autor Ivaškjevič, Jaroslav, 1894-1980 Naslov Devojka i golubovi ; Mlin na Kamjoni / J. Ivaškjevič ; [preveo Đorđe Živanović] Jedinstveni naslov Dziewczyna i golebie. srpski jezik Mlyn nad kamionna. srpski jezik Vrsta/sadržaj tыpe of material kratka proza Jezik srpski Godina 1964 Izdanje 1. izd. Izdavanje i proizvodnja Beograd : Rad, 1964 (Beograd : Beogradski grafički zavod) Ostali autori Živanović, Đorđe Fizički opis 121 str. ; 19 cm Zbirka Biblioteka Reč i misao. kolo 7 ; knj. 158 Napomene Prevod dela: Dziewczyna i golebie ; Mlyn nad kamionna / Jarosław IwaszkiewiczStr. 117-121: Jaroslav Ivaškjevič / Đorđe Živanović.

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)