DO KRAJA ZEMLJE, David Grosman

890,00 рсд

DO KRAJA ZEMLJE

Autor: David Grosman

Izdavač: Arhipelag, Beograd, 2010

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Uzbudljiva, nesvakidašnje moćna i ispunjena saga o izraelsko-palestinskim odnosima, o ljubavi i patnji, i o pogibiji sina u ratu sa Hezbolahom u Libanu.
Dok sin odlazi u rat, njegovi majka i otac kreću na pešačenje stazom oko Izraela, posvećujući tu dugu šetnju sinu za koga strepe i strahovima i nadama s kojima žive. Sin odlazi u rat vođen osećanjem dužnosti, a majka i otac odlaze od kuće na hodočasničko pešačenje jer se boje da će ih kod kuće zateći vest o pogibiji sina. Pešačenje, prisećanje i neprestani dijalog jesu pokušaj da se u magiji priče održi sigurnost sinovljevog života. U dugom pešačenju majka i otac, razdvojeni u običnom životu, prisećaju se celog svog života, odrastanja sina, svojih ljubavi, uspona i padova, časova sreće i časova u kojima su gubili svaku nadu. Čudesna snaga Grosmanovog romana proističe iz sposobnosti da istoriju svede na ljudsku meru, a da u običnosti otkrije slojeve istorije i nužnosti koje je ona izazvala.
Istorija i savremenost, ljubav i mržnja, strast i očaj, bol i bes, skrušenost i bekstvo od zadatog života, sećanje i stvarnost, osnovne ljudske vrednosti u svetu punom nasilja, svakodnevni život sa stalnim strahom od novog rata ili od rata koji je u toku ili od bombaša samoubica – sve su to velike teme Grosmanovog romana kazanog u duhu uzbudljive, iznijansirane i slojevite priče.
Grosman pripoveda sugestivno i uzbudljivo, a njegov roman dobija snagu velike freske i polifonije u kojima se sabiraju slike i glasovi, iskustva proživljenog života i sve ono što je vredno sećanja.
Kako sam Grosman kaže, roman Do kraja zemlje je njegova najintimnija knjiga. Jedno od finala ove uzbudljive i voluminozne knjige jeste pogibija piščevog sina u jedinicima izraelske vojske na samom kraju rata sa Hezbolahom

                                             …

Autor Grossman, David, 1954- Naslov Do kraja zemlje / David Grosman ; preveo David Albahari Jedinstveni naslov To the End of the Land. srpski jezik Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2010 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Arhipelag, 2010 (Novi Sad : Artprint) Ostali autori Albahari, David Fizički opis 575 str. ; 21 cm Zbirka Biblioteka Zlatno runo / [Arhipelag] Napomene Prevod dela: To the End of the Land / David Grossman Tiraž 1.000 O piscu: str. 575 ISBN 978-86-86933-83-6 (karton)

Ocena stanja 2 – tragovi prosute tečnosti (verovatno kafa) po donjim ivicama stranica kao i tragovi unutar donjih ivica  prve 4 strane (predstrane) i unutar  zadnjih korica.

Sve ostalo ocena stanja 5 – nije korišćena.

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)