FUENTE OVEHUNA, Lope de Vega

200,00 рсд

FUENTE OVEHUNA
Autor: Lope de Vega
Komedija u tri čina
Izdavač: Prosveta, Beograd, 1950

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Lope de Vega

Feliks Lope de Vega i Karpio (šp. Félix Lope de Vega y Carpio; Madrid, 25. novembar 1562 — Madrid, 27. avgust 1635) je bio jedan od najbitnijih dramskih pisaca i pesnika Zlatnog veka španske književnosti. Servantes mu se u isto vreme divio i kritikovao ga, nazivajući ga „genijalnim Feniks“ i „monstrumom prirode“.

Lope de Vega je obnovio španski teatar u vreme kada je pozorište počinjalo da postaje masovni i kulturni fenomen u Španiji. Uz Kalderona de la Barku i Tirsa de Molinu, doveo je španski barokni teatar do savršenstva. Njegova dela se i danas prikazuju u pozorištima širom sveta. Pored vrsnog dramaturga, Lope takođe važi za jednog od najboljih lirskih pesnika na španskom jeziku, a takođe se okušao i kao prozni pisac. Njegov opus je nepojmljivo veliki i impresivan — napisao je oko hiljadu osamsto komedija, tri hiljade soneta, tri novele, četiri kratke novele, devet epskih pesama.

Još za života stekao je slavu i ugled, i imao je mnogo sledbenika ali i ljutih neprijatelja. Bio je blizak sa Kevedom i Huanom Ruizom de Alarkonom, dok ga je Gongora žestoko kritikovao, a Servantes je prema njemu gajio poštovanje, iako ga je u svojim delima kritikovao zbog uvođenja novina u dramski žanr, i napuštanja pravila klasičnog pozorišta. Takođe, i kasniji pisci su nalazili inspiraciju u Lopeovim delima i divili su mu se —Gete je, na primer, jednom izjavio da bi voleo da je sposoban da napiše tako ogroman, raznolik, sveobuhvatan i raznobojan opus kao što je to bio Lopeov.

Lope de Vegin život je bio pun avantura, ratova, ljubavnih pustolovina i raznih zanimanja. Bio je osuđen zbog klevete i prognan, ratovao je protiv Portugalaca na Azorima, dobrovoljno je ratovao u redovima Španske armade protiv Holanđana, bio je službenik raznih velikaša, od kojih je najznačajniji bio vojvode od Albe, da bi se u 50 godini zaredio i postao sveštenik. Dva puta se ženio, ali ga to nije sprečilo da ima više ljubavnica. Imao je veliki broj dece kako sa zakonitim ženama, tako i sa svojim ljubavnicama, koju je pri kraju života okupio sve pod jednim krovom.

Lope de Vega je teme za svoje komedije crpeo iz raznih izvora: Biblija, mitologija, legende, španska i svetska istorija (stari Rim, Vizantija, Kolumbov put u Ameriku), književna dela, stvarnost i mašta. U njegovom stvaralaštvu oseća se uticaj narodne poezije i drame, antičke i italijanske drame, kao i italijanske komedije del arte koju je imao prilike da vidi na njihovim gostovanjima po Španiji.

                                                    …

Autor Vega Karpio, Feliks Lope de, 1562-1635 Autor Vega Karpio, Feliks Lope de, 1562-1635 Naslov Fuente ovehuna : komedija u tri čina / Lope de Vega ; [preveo Dragoslav Ilić] Vrsta/sadržaj tыpe of material drama Jezik srpski Godina 1950 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Prosveta, 1950 (Beograd : „Vuk Karadžić“) Ostali autori Ilić, Dragoslav Fizički opis 102 str. ; 17 cm Zbirka Pozorišna biblioteka ; 28 Napomene Prevod dela: Fuente ovejuna / Lope de VegaTiraž 5.000. ISBN (Broš.)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR