HADRIJANOVI MEMOARI, Margerit Jursenar

400,00 рсд

HADRIJANOVI MEMOARI
Autor: Margerit Jursenar
Izdavač: Nolit, Beograd, 1992

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

„Oštroumnost koju sam pripisivala Hadrijanu samo je, uostalom, način da naglasim njegovu skoro faustovsku crtu koja se, na primer, zapaža u Sibiliskim pevanjima, u spisima Elija Aristida ili u Frontonovom portretu ostarelog Hadrijana. Opravdano ili ne, tom su smrtniku pripisivali nadčovečanske vrline“, zapisala je velika spisateljica u svojim beleškama uz nastajanje ovog remek-dela. Hadrijanovi memoari su knjiga koja je pomerila standarde: gde su granice između književnog i istoriografskog? Sećanja velikog imperatora – prikazuju vladarsku moć sa druge strane. Rekonstruišući misaone lavirinte Rimskog cara, Jursenar je ispričala večitu i najuniverzinalniju priču o samoći. Pisala je „Uživala sam praveći i popravljajući portret ovog čoveka, skoro mudraca“.

Margerit Jursenar
Margerit Jursenar

Margerit Jursenar (franc. Marguerite Yourcenar; Brisel, 8. jun 1903 — Bar Harbor, 17. decembar 1987) je bila francuski pisac.  Stekla je svetsku slavu svojim istorijskim i metafizičkim romanima, u kojima dominiraju likovi iz daleke prošlosti. Posebno je poznata po romanu „Hadrijanovi memoari“.

Rodila se u Briselu, u mešovitoj francusko-belgijskoj porodici. Majka joj je umrla deset dana posle porođaja, te se o njenom vaspitanju brinula baka. Otac je još u detinjstvu usmerio i usadio joj ljubav prema klasičnoj grčkoj i rimskoj kulturi, a Margerit je počela da piše već u ranoj mladosti. Prvi roman „Aleksis ili trakat o uzaludnoj borbi“ objavila je 1929. Njeno interesovanje za orijent, srednji vek i antiku doprinelo je niz dela u međuratnom periodu, od kojih su posebno zanimljive „Orijentalne priče“ (1938), sa tri teme iz srpske epske tradicije („Osmeh Kraljevića Marka“, „Zidanje Skadra“ i „Smrt Kraljevića Marka“). Svetsku slavu stekla je romanima „Hadrijanovi memoari“ (1951) i „Crna mena“ (1968). Najveći deo života proživela je u Americi, u koju je otišla početkom Drugog svetskog rata, na poziv univerzitetske profesorke Grejs Frik, da bi njih dve ostale nerazdvojene zauvek. Margerit Jursenar je prva žena koja je izabrana u Francusku akademiju 6. marta (1980). I druga njena književna dela („Oproštajni udarac“, „Lavirint“, „Aleksis“, „Legende vekova“, „Venac i lira“…) zokružuju njen književni opus. Bila je član Francuske akademije, na poziciji 3, u periodu 1980-1987.

Autor Jursenar, Margerit, 1903-1987 Autor Jursenar, Margerit, 1903-1987 Naslov Hadrijanovi memoari / Margerit Jursenar ; prevela sa francuskog Ivanka Pavlović Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 1992 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Nolit, 1992 (Beograd : Vojna štamparija) Ostali autori Pavlović, Ivanka Hristić, Jovan Fizički opis 286 str. ; 20 cm Zbirka Biblioteka Nolit. Proza Napomene Prevod dela: Mémoires d’Hadrien / Marguerite Yourcenar Tiraž 3.000Str. 1-6: Predgovor / Jovan Hristić.ISBN ISBN 86-19-01950-3 (karton sa omotom) Predmetne odrednice Jursenar, Margerit, 1903-1987 – „Hadrijanovi memoari“

Ocena 4 – nema omot.
Knjiga u odličnom stanju.

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR