JEDAN, NIJEDAN I STO HILJADA, Luiđi Pirandelo

864,00 рсд

JEDAN, NIJEDAN I STO HILJADA

Autor: Luiđi Pirandelo

Izdavač: Progres, Novi Sad, 1963

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Luiđi Pirandelo

Precizno, kao retko ko u njegovoj domovini, Pirandelo je umeo da naslika italijanskog malograđanina, da mu se čas blagonaklono, čas jetko nasmeje, ali i da shvati tragiku njegove situacije, tragiku koje ni taj malograđanin najščešće nije svestan. Činovnici, profesori, prostitutke, beležnici, seljaci i trgovci, sve su to tužni likovi sicilijanske i rimske sredine, ljudi usamljeni i nesposobni da izađu iz svoje otuđenosti, da ponovo komponuju harmoničan svet, da svojim osećanjima obezbede stvarno postojanje u sredini u kojoj je kič vrhovni imeprativ društvenog vladanja i načina mišljenja.

U romanu Jedan, nijedan i sto hijada Pirandelo razvija tezu o mnogostrukosti ličnosti i relativnosti istine. On ozbiljno sumnja u  osnovne postulate na kojima počiva naša slika o svetu i ljudima i uverava nas da u memoriji i mišljenju drugih egzistiramo na bezbroj načina i pritom je svaka od tih egzistencija lažna. Time on završava svoju poruku o tragizmu društvene konstelacije u kojoj je živeo…

Luiđi Pirandelo (ital. Luigi Pirandello; Agriđento, 28. jun 1867 — Rim, 10. decembar 1936) bio je italijanski romanopisac, pesnik i dramaturg. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1934, zbog njegove “hrabre i briljantne obnove drame i scene”.

Njegova dela uključuju romane, stotine kratkih priča, 40 predstava, od kojih su neka napisana i na sicilijanskom. Pirandelove tragične farse smatraju se pretečama drame apsurda.

Jedan od najznačajnijih dramskih pisaca XX veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije

                                            …

Autor Pirandelo, Luiđi Naslov Jedan, nijedan i sto hiljada / Luiđi Pirandelo ; [preveo sa italijanskog Dragoslav Nikolić Micki] Vrsta/sadržaj tыpe of material humor, satira, parodija Jezik srpski Godina 1963 Izdavanje i proizvodnja Novi Sad : Progres, 1963 Ostali autori Nikolić Micki, Dragoslav
Fizički opis 159 str. ; 19 cm Zbirka Biblioteka Meridijani ; 5 Napomene Prevod dela: Uno, nessuno e centomila / Luigi Pirandello. ISBN (Karton sa omotom)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)