KOMIČNA ISTORIJA, Anatol Frans

3.400,00 рсд

KOMIČNA ISTORIJA
Autor: Anatol Frans
Izdavač: S.B.Cvijanovi, Beograd, 1915

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Anatol Frans

Veliki francuski pisac za decu napisao je i značajna dela o odraslima. Ovo je roman o svetu pozorišta, gde naspram igre i iluzije, vidimo stvarnost dramu života, smrti ljubomore. Suprotnosti ljudi, pozorišta i crkve, umetnosti i surovosti čine uzbudljivu priču za odrastajuće čitaoce.

Anatol Frans (franc. Jacques Anatole François Thibault, Pariz, 16. april 1844 – Tur, 12. oktobar 1924) bio je francuski književnik. Rođen u porodici poznatog pariškog knjižara, rano je ušao u svet knjiga, među kojima je kao književnik i bibliotekar proveo sav svoj život. Alfred Drajfusova afera, u kojoj se oštro založio za reviziju procesa, značila je prekretnicu u njegovom životu i stvaranju – izašao je iz knjiške izolacije, pristupio socijalistima i prešao na ideološki angažovanu književnost. U prvom razdoblju svog književnog rada Frans je pre svega bio esteta i diletant, te je objavljivao stihove u duhu Parnasa, impresionističke kritike i romane, u kojima, bez obzira da li je tretirao savremenu („Zločin Silvestra Bonarda“, 1881.) ili istorijsku tematiku („Taida“, 1890., „Pečenjarnica kraljice Pedik“, 1893. i dr), dominira skepticizam i esteticizam. Nakon Drejfusove afere dao je oštru društvenu kritiku u „Savremenoj istoriji“ i u nizu filozofsko-satiričkih romana („Ostrvo pingvina“, 1908., „Bogovi žeđaju“, 1912, „Pobuna anđela“, 1914.). Napisao je i nekoliko dela autobiografskog karaktera („Knjiga moga prijatelja“, 1885, „Mali Pjer“, 1918. i dr). Mada nije nikad postigao široku popularnost, Frans je bio jedan od najistaknutijih književnika na razmeđu vekova i glas svesti svoje generacije, a skepticizmom, duhovitošću i ironijom, rafiniranim smislom za lepotu i izvanrednim stilom, privlači i danas intelektualnu književnu publiku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 1921. godinu. Član Francuske akademije postao je 1896, na poziciji broj 38. bio je u periodu 1896-1924.

Autor France, Anatole Autor France, Anatole Naslov Komična istorija / Anatol Frans ; prevod s francuskoga Radivoje Karadžić Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 1915 Izdavanje i proizvodnja Beograd : S. B. Cvijanović, 1915 (Beograd : Pravda) Ostali autori Karadžić, Radivoje Fizički opis 172 str. : slika autora ; 20 cm Zbirka Moderna biblioteka ; 12 Napomene Str. [I-II] : Pregovor / Radivoje Karadžić.

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

ŠFR