LOLITA, Vladimir Nabokov

560,00 рсд

LOLITA
Autor: Vladimir Nabokov
Izdavač: Novosti, Beograd, 2004

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

 

“Kao istorija bolesti, Lolita će, nema sumnje, postati klasično delo u psihijatrijskim krugovima. Kao umetničko delo, ona prevazilazi svoje okajavajuće aspekte; a za nas je od naučnog značaja i književne vrednosti važnije etičko dejstvo koje knjiga treba da ima na ozbiljnog čitaoca, jer u ovoj čemernoj studiji pojedinačnog slučaja krije se opšta pouka: zabludelo dete, samoljubiva majka, zasopljeni manijak – to nisu samo upečatljivi likovi jedinstvene priče: oni nas upozoravaju na pogibeljne smerove, ukazuju na moćna zla. Lolita treba da sve nas – roditelje, socijalne radnike, vaspitače – navede da se s još više budnosti i vizionarstva posvetimo zadatku odgajanja boljeg naraštaja u jednom bezbednijem svetu. – Vidvort, Masačusets, Džon Rej Mlađi, dr.fil.

Vladimir Nabokov

Rusko-američki pisac Vladimir Nabokov rođen je 1899.g. u Petrogradu, u uglednoj porodici, koja je tokom svoje istorije dala Rusiji više vojskovođa, političara i državnika, ali je posle Oktobarske revolucije bila prinuđena da dugo luta po svetu. Mladi Nabokov obreo se 1919.g. u Kembridžu, gde će završiti studije romanskih i slovenskih jezika, naučivši još engleski i francuski. Posle studija (1922) odlazi u Berlin, koji je u to vreme bio kulturni centar ruskih emigranata i tu će živeti sve do 1937.g. Preselio se posle toga u Francusku. Pod pseudonimom V.Sirin u Berlinu je objavio svoje prve priče, pesme i romane na ruskom jeziku. Godine 1940. sa suprugom Verom i sinom Dmitrijem odlazu u SAD. U Americi povlači presudan potez u svojoj spisateljskoj karijeri, odlučuje da piše na engleskom jeziku, vraćajući se ruskom samo kada je svoja stara dela prevodio na engleski, ali neka nova, kao Lolitu, sa engleskog na ruski. U Americi Nabokov predaje rusku književnost na raznim koledžima i univerzitetima (najduže na Krnelu), a u isto vreme bavi se in naučnim radom – pasionirano istražuje svet leptira (jedna vrsta je po njemu dobila i ime). Svetska književna slava koju je stekao objavljivanjem Lolite (1955 u Parizu,, 1958 u Americi) omogućila mu je da se u potpunosti posveti pisanju, pa se 1960. vraća u Evropu. Nastanjuje se u Švajcarskoj, u Montresu, gde je ostao sve do smrti, 2.jula 1977.

Pored Lolite, na srpski jezik prevedeno je više Nabokovih dela: romani Ada ili Strast, Poziv na pogubljenje, Mašenjka, Prozirnost stvari, bleda vatra, Dar, Kralj, dama pub, Nabokov, kratka proza Istrebljivanje tiranina, duži esej Nikolaj Gogolj i brojni članci. Književni poznavaoci smatraju Nabokova, pored Borhesa, piscem koji je posle Drugog svetskog rata najviše doprineo novom shvatanju i doživljaju književne umetnosti.

 

Autor Nabokov, Vladimir Autor Nabokov, Vladimir Naslov Lolita / Vladimir Nabokov ; prevod Branko Vučićević Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2004 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Novosti, 2004 (Barcelona : Litografia Rosés) Ostali autori Vučićević, BrankoRej, DžonFizički opis 351 str. ; 21 cm Zbirka Biblioteka Novosti. XX vek ; 5 Napomene Tiraž 150.000Str. 5-8: Predgovor / Džon Rej Napomene uz tekst.ISBN ISBN 86-7446-027-5 (karton sa omotom)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR