MASKARE NE STARE, Šaljive priče o kosovskim Moravcima, Jordan Mitrović

300,00 рсд

MASKARE NE STARE, Šaljive priče o kosovskim Moravcima

Autor: Jordan Mitrović

Izdavač: Serbika, Gnjilane, 2013

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Jordan Mitrović

Mitrovićeve priče nikoga ne vređaju, nisu ni hladno ironične niti crno-humorne, iako ima od svega toga pomalo. Pisac nema nameru da ljude uči moralu, jer njegovi junaci nisu ogrezli u poroke i smrtne grehe. To su obični ljudi iz piščevog okruženja u Gornjoj Moravi, sa njihovim naravima i sklonostima, spremnih da se našale sa drugima i sa sobom, da načine smicalicu, neku bezazlenu podvalu, podsmehnu se sopstvenoj sirotinji i svom jadu i bedi, uvuku u svoje zavrzlame i okupatorske vojnike iz sastava UN-a i NATO-a, povedu se za nekom svojom željom, slabošću, ili nekim svojim naumom, isteraju neki svoj ćef, pa makar se sukobili sa svojom ženom, sa predstavnicima vlasti ili Kfora i Unmika. U njihovom životu veza i poznanstvo igraju važnu ulogu. Dakle, u tim pričama ima pregršti podsmevanja drugima i sebi i tom jedinom životu kakav zapravo žive, i tragičan i komičan u isto vreme. Priče su pune šaljivo-tužnih situacija, grotesknih slika i prilika. Bogat jezički kolorit lokalnog dijalekta, kao kod Stevana Sremca, ovu prozu čini još punijom i jezgrovitijom, a kao žanr i svežom u našoj književnosti. Stil je takav da čitalac unapred doživljava situacije koje dolaze. To je proza koja ume da iznudi zdrav smeh. Zato verujem u humorističko pero Jordana Mitrovića. Duboko sam ubeđen da bi knjiga šaljivih priča ovog kosovskog pisca zainteresovala srpsku književnu kritiku a čitaocima, posebno onima koji poznaju južnjački govor, pružila priliku ne samo da se nasmeju i raspolože, nego i da upoznaju prostosrdačni karakter Gornjomoravaca i vedriju, istovremeno i gorku stranu života Srba u ovom delu Kosova i Metohije. – Ratko Stoiljković

Jordan Mitrović je rođen 1953.godine u Vrbovcu, u opštini Vitina. Završio je Višu pedagošku školu i radi kao nastavnik srpskog jezika u OŠ Marko Rajković u Vrbovcu. Objavljivao je pesme i priče u časopisima Stremljenja, Dvoje, Literarni otisak i u Novinama beogradskog čitališta. Živi sa porodicom u radnom selu.

Autor Mitrović, Jordan, 1953- Autor Mitrović, Jordan, 1953-Naslov Maskare ne stare : šaljive priče o kosovskim Moravcima / Jordan Mitrović Vrsta/sadržaj tыpe of material poezija Jezik srpski Godina 2013 Izdavanje i proizvodnja Gnjilane : Srpski kulturni klub Serbika, 2013 (Beograd : Birograf comp) Fizički opis 109 str. ; 21 cm Zbirka Edicija Zavičajni pisci Kosovskog Pomoravlja ; knj. 3 Napomene Tiraž 300Na koricama slika autora i beleška o njemu Rečnik manje poznatih reči i izraza: str. 105-108 Kratka biografija autora: str. 108.ISBN 978-86-903599-6-7 (broš.)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)