SMRT NA NILU, Agata Kristi

500,00 рсд

SMRT NA NILU
Autor: Agata Kristi
Izdavač: Mladinska knjiga, Beograd, 2013

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Čim je Poaro video Žaklin de Belfor u hotelu u Kairu, a zatim začuo glas Sajmona Dojla, odmah se setio da ih je negde video zajedno – te noći u restoranu kada su zaljubljeno plesali i planirali kako će jednog dana otići da vide piramide. Tri meseca kasnije uloge su se promenile: Sajmon je oženjen zanosnom Linet Ridžvej, dugogodišnjom Žaklininom prijateljicom, inače najbogatijom mladom damom u čitavoj Engleskoj, a Žaklin, slomljenog srca, postaje progonilac mladog bračnog para. Ne bi li utekli od nje, Dojlovi tajno odlaze na kobno krstarenje Nilom. Međutim, ne samo da nisu utekli od Žaklin nego su napravili korak ka svojoj propasti – Sajmon će biti upucan u nogu, a Linet hladnokrvno ubijena na spavanju. Istragu dodatno usložnjava saznanje da su se na brod ukrcali i Linetin staratelj sa skrivenim motivom Endrju Penington, pljačkaš nakita ustremljen na Linetinu bisernu ogrlicu, sin oca čiji je posao propao zbog porodice Ridžvej kao i ubica za kojim traga tajna britanska obaveštajna služba. Ispostaviće se da je zločin maestralno isplaniran do najsitnijih detalja, ali da zločinac na jedno nije računao – da će na krstarenje Nilom poći i Herkul Poaro.

agatha-christie2

Agatha Christie, poznata u svetu kao pisac kriminalistickih romana, objavila je preko 80 romana i zbirki kratkih prica. Prevodjena vise od Sekspira, njena dela su prodata u preko milijardu primeraka samo na engleskom jeziku i u jos toliko primeraka na preko 100 jezika na koje su prevedena, tako da sa pravom nosi titulu „Kraljice zlocina“. Jedino su Sekspirova dela i Biblija bili vise prodavani, ali Sekspira je prevazisla po broju jezika na koje je prevedena, tako da se ona brojem svojih dela svakako svrstava u sam vrh svetske knjizevnosti kao najproduktivniji pisac svih vremena. Za 56 godina njene spisateljske aktivnosti napisala je i objavila 66 kriminalistickih romana, vise od 150 kratkih prica koje su objavljene u preko 20 zbirki, na desetine kracih i duzih pozorisnih komada, od kojih je najpoznatija svakako „Mišolovka“ koja je samo u Londonu u Ambassadors Theatre, igrana bez prekida vise od 30 godina i bila izvodjena bezmalo 9.000 puta, a do sada u svetu imala vise od 20.000 izvodjenja i traje vise od 50 godina. Nekoliko desetina filmova i TV serija je snimljeno po motivima njenih romana.

                                                         …

Autor Kristi, Agata, 1890-1976 Naslov Smrt na Nilu / Agata Kristi ; s engleskog prevela Olivera Nićiforović Babac Jedinstveni naslov Death on the Nile. srp Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2013 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Mladinska knjiga, 2013 (Subotica : Rotografika) Ostali autori Nićiforović Babac, Olivera
Fizički opis 303 str. ; 21 cm Zbirka Zabavna biblioteka ; knj. br. 84 Napomene Prevod dela: Death on the Nile / Agatha Christie Tiraž 2.000 Beleška o autoru: str. [305-307].
ISBN 978-86-7928-387-0 (broš.)

Dodatne informacije

Autor

,

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR