HARI POTER I ZATVORENIK IZ ASKABANA, Džoan K. Rouling

350,00 рсд

HARI POTER I ZATVORENIK IZ ASKABANA

Autor: Džoan K. Rouling

Izdavač: Narodna knjiga, Beograd, 2005

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Категорија: Ознаке: ,

Opis

Treća hogvortska godina je na pragu, a leto koje joj prethodi kao da nikada nije bilo duže… Darslijevi, suroviji nego ikada pre, muštraju i maltretiraju Harija za svaku sitnicu. Za to vreme, zemlja je u strahu i panici. I to oba njena sveta, i normalski i čarobnjački. Razlog je Sirijus Blek, jezivi i monstruozni ubica koji je pobegao iz najbolje čuvanog zatvora na svetu – Askabana, kako bi podmirio još nekoliko starih računa… Romori se da mu je cilj samo jedan – sâm Hari Poter koji mu pripada na neki sasvim poseban način…

Džoana Ketlin Rouling

Džoana „Džo“ Mari (engl. Joanne „Jo“ Murray), devojačko Rouling (engl. Rowling), poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) (engl. J. K. Rowling; Bristol, 31. jul 1965) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru. Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru (engl. University of Exeter) 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem. Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard.

Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni Princ i Relikvije Smrti, Ukleto dete – takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na preko 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni Čudesne zveri i gde ih naći i Kvidič kroz vekove, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je zaista potakla entuzijazam među decom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

Autor Rouling, Džoan Ketlin, 1965-Autor Rouling, Džoan Ketlin, 1965-Naslov Hari Poter i zatvorenik iz Askabana / Džoan K. Rouling ; [preveli Vesna i Draško Roganović] Jedinstveni naslov Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. srp Korični stvarni naslov Harrы Potter i zatvorenik iz Askabana Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2005 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Politika : Narodna knjiga, 2005 (Beograd : Narodna knjiga) Ostali autori Roganović, Vesna Roganović, Draško Fizički opis 311 str. ; 21 cm Zbirka Biseri dečje književnosti / [Narodna knjiga, Beograd] ; knj. br. 3 Napomene Prevod dela: Harry Potter and the prisoner of Azkaban ISBN 86-331-1817-3 (karton)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)