ISTORIJA NOVIJE FILOZOFIJE, Branislav Petronijević

1.980,00 рсд

ISTORIJA NOVIJE FILOZOFIJE
Autor: Branislav Petronijević
Izdavač: Izdavaka knjižarnica Napredak, Beograd, 1922

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Категорија: Ознака:

Opis

Branislav Petronijević

BRANISLAV PETRONIJEVIĆ (Sovljak kod Uba, 25.03/06.04.1875 — Beograd, 04.03.1954) filozof, matematičar i paleontolog dr filozofije, profesor univerziteta. Po završetku gimnazije u Valjevu odlazi u Beč na studije medicine, a nakon trećeg završenog semestra seli se u Lajpcig na Filozofski fakultet, na kome je 1898. godine odbranio doktorat iz filozofije, fizike i botanike. Iste godine postavljen je za učitelja jezika u trećoj beogradskoj gimnaziji, gde istovremeno predaje i filozofsku propedeutiku. Krajem te godine postavljen je za docenta Velike škole. Postaje profesor i kada je ova prerasla u univerzitet.

Branislav Petronijević jedan je od najvećih srpskih filosofa, čitavog svog života u potpunosti posvećen nauci. Osnivač je Srpskog filozofskog društva. Objavio je ukupno 53 originalna načela i otkrića. On sam je smatrao da je najviši nivo, kada je u pitanju nauka, dostigao u matematici.

Izgradio je originalni sistem unutar kojeg je, pored metafizike, razmotrio i teoriju saznanja i filozofiju prirode. Metafizičko stanovište, koje je nazvao monopluralizam, razvijao je sučeljavajući ga sa s teorijama Baruha de Spinoze, Vilhelma Lajbnica i Džordža Berklija, i ga sa sopstvenom verzijom “diskretne geometrije”, sa svojom “empirio racionalističkom” teorijom saznanja i evolucionističkom filozofijom prirode.

Objavio je veliki broj tekstova o paleontologiji, biologiji, uporednoj anatomiji, fizici, hemiji, astronomiji i o istoriji pomenutih nauka.

Kratko se bavio i politikom na tragu ideja Svetozara Markovića, Pere Todorovića i Jovana Skerlića. Bio je i ostao veran idejama svog prijatelja Apisa. Zbog toga je pod nerazjašnjenim okolnostima, penzionisan.

Bio je član Srpske kraljevske akademije.

Proglašen je za najvažniju ličnost valjevskog kraja svih vremena.

 

Autor Petronijević, Branislav, 1875-1954 Naslov Istorija novije filozofije. Deo 1, Od renesansa [tj. renesanse] do Kanta / Branislav Petronijević Vrsta/sadržaj tыpe of material udžbenik Jezik srpski Godina 1922 Izdanje 2. popravljeno izd. Izdavanje i proizvodnja Beograd : Napredak, 1922 Fizički opis 389 str. ; 24 cm ISBN (Broš.) Predmetne odrednice Filozofija – Istorija – 15-18v – Udžbenici

Dodatne informacije

Тежина 1250 кг
Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR