SLATKO-GORKA ISTORIJA ŠEĆERA, Elizabet Abot

670,00 рсд

SLATKO-GORKA ISTORIJA ŠEĆERA

Autor: Elizabet Abot

Izdavač: Geopoetika, Beograd, 2009

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Категорија: Ознака:

Opis

Slatko-gorka istorija šećera pronicljivo je i provokativno istraživanje o proizvodu u kojem većina nas svakodnevno uživa, a o kojem, ipak, tako malo znamo. Ona otkriva kako je šećer izmenio prirodu obedovanja u devetnaestom veku, podstakao industrijsku revoluciju, proizveo nov i brutalan oblik ropstva, afrikanizovao polja šećerne trske u Novom svetu, a kasnije zamenio oslobođene crnce radnicima po ugovoru iz Indije i Kine. Slatko-gorka istorija šećera objašnjava kako su proizvodi od šećera poput sladoleda i šećerne vune pokrenuli revoluciju brze hrane početkom dvadesetog veka i učinili takvu ishranu društveno prihvatljivom.

Zadivljujući istraživački rad i suvereno pisanje čine Slatko-gorku istoriju šećera jednako dopadljivom i sveobuhvatnom. Prateći istoriju šećera do današnjih dana, ova knjiga pruža uvid u način na koji još uvek trošimo šećer i količine u kojima to činimo; ona govori o tome da je prisilni rad i dalje prisutan u mnogim zemljama gde se proizvodi šećer, kako se šećerna trska i šećerna repa bore s novim generacijama zaslađivača, o novim upotrebama šećera, kao i o činjenici da šećer može biti i koristan i štetan po životnu okolinu.

„Bogata, dramatična i očaravajuća knjiga.” The Globe and Mail

„Zabavno, očaravajuće i često uznemirujuće…” The Montreal Gazette

„Elizabet Abot spaja antropologiju i istoriju u svom kombinovanju uvida…Snaga dirljivog i blistavog ostvarenja Elizabet Abot leži u tome što u njenom pripovedanju nema konvencionalnosti, pridikovanja ili otrcanih fraza.” The Guardian

Elizabet Abot

Elizabet Abot je profesorka istorije, sa doktoratom iz istorije devetnaestog veka, na koledžu Triniti Univerziteta u Torontu, gde je od 1991. do 2004. bila dekan za pitanja studentkinja. Preko deset godina radi kao novinarka i spisateljica i posebno je zanimaju društvena istorija i zaštita životne sredine. Potpredsednica je Istorijskog društva Riversajd. Bila je glavna i odgovorna urednica knjige Chronicle of Canada, ilustrovane istorije Kanade koja je postala bestseller, i autorka je knjiga Tropical Obsession: A Universal Tragedy in Four Acts; Haiti: The Duvaliers and Their Legacy, A History of Mistresses, A History of Celibacy i Sugar: A bittersweet History.

                                           …

Autor Abbot, Elizabeth, 1942-Autor Abbot, Elizabeth, 1942-Naslov Slatko-gorka istorija šećera / Elizabet Abot ; preveli sa engleskog Igor Cvijanović i Arijana Luburić-Cvijanović Jedinstveni naslov Sugar. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2009 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Geopoetika, 2009 (Beograd : Čigoja štampa) Ostali autori Cvijanović, Igor Luburić-Cvijanović, Arijana Fizički opis 405 str. : ilustr. ; 24 cm. Napomene Prevod dela: Sugar / Elizabeth Abbot Tiraž 1.000 Beleška o autorki: str. [407] Napomene i bibliografske reference: str. 353-376 i uz tekst Napomene: str. 353-376 Bibliografija: str. 377-388 Registar.  ISBN 978-86-7666-177-0 (broš.) Predmetne odrednice Šećer – Proizvodnja – Istorija

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)