ZABLUDE SRPSKE ISTORIJE, Dejan Ristić

250,00 рсд

ZABLUDE SRPSKE ISTORIJE

Autor: Dejan Ristić

Izdavač: Vukotić media, Beograd, 2020

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Категорија: Ознака:

Opis

Da li još uvek verujete da je hrabri Miloš Obilić rasporio turskog sultana Murata I na Kosovu polju? Možda je, zaista, najveći srpski osvajač, car Dušan, usmrtio svog oca? Da li je Draža Mihailović bio prvi ustanik u Evropi u Drugom svetskom ratu? Jeste, episkop Nikolaj Velimirović je bio zatočen u zloglasnom Dahauu, ali da li je mučen, zlostavljan ili je bio u tzv. počasnom objektu? Ponavljate li još uvek da Josip Broz Tito nije posetio Jasenovac?

Sličnih pitanja, nedoumica, nepoznanica ili verovanja ima na pregršt. Poznati istoričar Dejan Ristić, prvom i veoma popularnom knjigom Mitovi srpske istorije naučnim dokazima razvejao je neke od naših najznačajnijih mitova i vratio nas bistrim izvorištima nauke.

Ovom knjigom, sazdanom na naučnim saznanjima i otkrićima, u 20 poglavlja ide još dalje, dublje, strastvenije i ubedljivije da naše istorijske zablude i nepoznanice iznese pred nas.

Mit, koji je često lep, zavodljiv, poučan, i koji čini deo našeg istorijskog trajanja, ispleten maštom i nadom, sve češće se povlači pred neumoljivim naučnim istinama i činjenicama. Nekad i požalimo što je to tako. Ali, u stvaranju mitomanskih priča, izmišljotina, falsifikovanja otišlo se često daleko, predaleko. Krivotvori se naša slavna istorija pa se time urušava i negira identitet nacije i ugrožava njen opstanak.


Autor –  Ristić, Dejan, Naslov Zablude srpske istorije / Dejan Ristić ; [ilustracije Nikola Radosavljević] Vrsta građe stručna monog. ; odrasli, ozbiljna (nije lepa knjiž.) Jezik srpski Godina 2020 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Vukotić media, 2020 (Novi Sad : Artprint media) Fizički opis 294 str. : ilustr. ; 20 cm Drugi autori – osoba Radosavljević, Nikola, ISBN 978-86-81510-14-8 (broš.) Napomene Autorova slika Tiraž 2.000 O autoru: str. 292
O autoru ilustracija: str.293 Preporučena literatura: str. 294

Predmetne odrednice Istoriografija – Srbija
Istorija – Zloupotreba

Ocena stanja 3

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)