BOGOVI, GROBOVI I NAUČNICI, Kurt Vilhelm Ceram

2.310,00 рсд

BOGOVI, GROBOVI I NAUČNICI

Autor: Kurt Vilhelm Ceram

Izdavač: Evoluta, Beograd, 2016

Out of stock

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Description

Pravi kvalitet i neprolazni šarm ove knjige leži u: u njenom duhu. On je, ne slučajno, sadržan već u Ceramovom podnaslovu: „roman o arheologiji“. Bogovi, grobovi i naučnici zaista jesu roman, ili bolje rečeno, zbirka priča o arheologiji, i to priča shvaćenih na bezvremenski, večit, iskonski način.

Svaka naučna disciplina ima svoju istoriju, a istorije ideja, pa ni istorija arheologije, nisu statične i zaleđene u vremenu. I istorije ideja i disciplina imaju svoju prošlost, čije je nepoznavanje podjednako štetno kao i nepoznavanje prošlosti uopšte. Ceramova knjiga Bogovi, grobovi i naučnici važan je reper u istoriografiji arheologije. Prvo izdanje pojavilo se 1949. a jugoslovenskoj publici postalo je dostupno 1955. godine. Od tada je ona u svetu doživela brojna izdanja, a autor ju je, do sedamdesetih godina XX veka više puta prepravljao i dopunjavao u skladu s novim dostignućima u arheologiji. Izdavač novog srpskog prevoda i izdanja Bogova, grobova i naučnika (Evoluta) uzeo je u obzir sve ove Ceramove potonje dopunjene verzije. Od poslednjeg Ceramovog izdanja, međutim, arheologija je znatno uznapredovala u teorijskom i metodološkom pogledu, a naravno i ogromnim brojem novih arheoloških otkrića. Dopunjavanje Ceramove knjige novim prodorima u arheološkoj nauci bilo bi nezahvalan i jalov posao, pošto bi narušilo osnovnu strukturu i intenciju knjige, a to je da prenese čitaocima jedinstveno duhovno iskustvo ranih arheologa i njihovih velikih otkrića. Ono bi, takođe, poremetilo i razumevanje autorovog čitanja arheologije, nastalo polovinom prošlog veka. Naime, ne samo da se velika arheološka otkrića XVIII, XIX i XX veka moraju kontekstualizovati, odnosno razumeti u kontekstu svog vremena i tadašnjem društvenom, političkom i ideološkom sistemu (za šta se u ovoj knjizi pobrinuo autore), već je nužno i jednu ovako značajnu knjigu o istoriji arheologije, nastalupolovinom prošlog veka, takođe sagledati u dijahronoj perspektivi. Knjiga Bogovi, grobovi i naučnici bila je izuzetno značajna i uticajna u svom vremenu. Budila je maštu čitalaca, postavljala standarde i okvire recepcije arheološke nauke u javnosti, a umnogome je bila i ostala standardno referentno arheološko delo, pa i univerzitetski udžbenik.

C. W. Ceram

C. W. Ceram (1915—1972) je pseudonim nemačkog popularnog pisca i novinara Kurta Mareka (Kurt Wilhelm Marek). U toku Drugog svetskog rata radio je u propagandnoj službi Trećeg rajha, a posle rata se proslavio knjigama o arheologiji, među kojima je najpopularnija Bogovi, grobovi i naučnici (1949), ali je objavio i dela Tajna Hetita (1956), Marš arheolgije (1958), Prvi Amerikanac (1971), kao i knjige posvećene drugim temama.

Autor Marek, Kurt Wilhelm, 1915-1972Autor Marek, Kurt Wilhelm, 1915-1972 Naslov Bogovi, grobovi i naučnici : (roman o arheologiji) / Kurt Vilhelm Ceram ; preveo Savo Romčević Jedinstveni naslov Götter, Gräber und Gelehrte. srpski jezik Ostali naslovi Bogovi grobovi i naučnici Vrsta/sadržaj tыpe of material stručna monografija Jezik srpski Godina 2016 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Evoluta, 2016 (Beograd : Publish) Ostali autori Romčević, Savo Fizički opis 387 str. : ilustr. ; 25 cm Zbirka Bioblioteka Polihistor / [Evoluta, Beograd] ; knj. 17 Napomene Prevod dela: Götter, Gräber und Gelehrte / C. W. Ceram Pravo ime autora: Kurt Vilhelm Marek Tiraž 1.000 Str. 365-367: Pogovor / Aleksandar Palavestra O autoru: str. [385] Registri.ISBN ISBN 978-86-85957-90-1 (karton) Predmetne odrednice Arheološka nalazišta – Stari vek Piramide – Arheološka nalazišta Sumeri – Arheološka nalazišta Asteci – Arheološka nalazišta Maja – Arheološka nalazišta Tolteci – Arheološka nalazišta Pompeji – Arheološka nalazišta Troja – Arheološka nalazišta Mikena – Arheološka nalazišta Krit – Arheološka nalazišta Asirija – Arheološka nalazišta Vavilon – Arheološka nalazišta

Additional information

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)