LEONARDO DA VINČI, Volter Ajzakson

1.296,00 рсд

LEONARDO DA VINČI

Autor: Volter Ajzakson

Izdavač: Laguna, Beograd, 2019

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu, Volter Ajzakson nam razotkriva velikog umetnika i naučnika.

Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, Tajnu večeru i Mona Lizu. Ali je sebe podjednako smatrao naučnikom i tehnologom. Sa strašću koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež Vitruvijev čovek, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.

Proučavao je matematiku optike, pokazao kako svetlosni zraci padaju na rožnjaču, i u Tajnoj večeri izveo iluzije izmenjene perspektive. Gulio je meso sa lica leševa, crtao mišiće koji pomeraju usne, a onda naslikao najpoznatiji osmeh u istoriji. Da Vinčijevo oduševljenje pozorištem uticalo je na njegove slike i izume.

Leonardovo uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja ostaje najbolji recept za kreativnost. Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan, i ponekad jeretičan. Njegov život nas podseća na to koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.

„I sam Ajzakson je poput renesansnog čoveka. Kao i Leonarda, njega pokreće neiscrpna želja za otkrivanjem. Ta radost izbija na površinu u ovoj veličanstvenoj knjizi. U Ajzaksonu Leonardo dobija biografa kakvog zaslužuje – pisca sposobnog da shvati njegovu često mahnitu, čudnu potragu za poimanjem.“ Times of London


Autor Isaacson, Walter, Naslov Leonardo da Vinči / Volter Ajzakson ; preveo Goran Skrobonja Jedinstveni naslov Leonardo da Vinci. srpski jezik
Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2019 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Laguna, 2019 (Subotica : Rotografika) Ostali autori Skrobonja, Goran, Fizički opis 458 str. : ilustr. ; 25 cm Napomene Prevod dela: Leonardo da Vinci / Walter Isaacson Tiraž 1.500 O autoru: str. [459] Napomene: str. 417-453. ISBN 978-86-521-3317-8 (karton)

Predmetne odrednice Leonardo da Vinči, 1452-1519

Ocena stanja 3 – poslednja ukrasna stranica je pocepana duž osnove rikne

Sve ostalo ocena stanja 5

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

,

Можда ће вам се свидети …