ČAROBNICA IZ FIRENCE, Salman Ruždi

300,00 рсд

ČAROBNICA IZ FIRENCE

Autor: Salman Ruždi

Izdavač: Alnari, Beograd, 2009

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Visoki, žutokosi mladi evropski putnik koji sebe naziva Mogor del Amore, mogul ljubavi, pristiže na dvor pravog velikog mogula, cara Akbara, s pričom koja počinje da opseda čitavu carsku prestonicu. Stranac tvrdi da je dete izgubljene mogulske princeze, najmlađe sestre Akbarovog dede Babura: Qare Köz, gospe Crnooke, velike lepotice za koju se verovalo da poseduje moći mađijanja i čarobnjaštva, i koju je prvo zarobio uzbečki vojskovođa, a zatim persijski šah, da bi na kraju postala ljubavnica izvesnog Argalije, firentinskog plaćenika, zapovednika vojske osmanskog sultana. Kada se Argalija bude vratio kući s mogulskom ljubavnicom, grad će biti hipnotisan njenom pojavom, nakon čega će uslediti mnoge nevolje.
Čarobnica iz Firence priča je o ženi koja pokušava da upravlja sopstvenom sudbinom u muškom svetu. Ona spaja dva grada koji jedva da znaju jedan za drugi – hedonističku mogulsku prestonicu u kojoj se briljantni car svakodnevno bori s pitanjima vere, želje i izdaje sinova, i jednako senzualni firentinski svet moćnih kurtizana, humanističke filozofije i nehumanog mučenja, u kom Argalijin drug iz detinjstva Il Makija – Nikolo Makijaveli – na teži način uči o pravoj brutalnosti moći. Ispostavlja se da su ta dva, tako daleka sveta neobjašnjivo slična i da ženske čarolije vladaju i jednim i drugim.

rushdie-salaman

SALMAN RUŽDI rođen je 1947. u Bombaju (današnji Mumbaj). Njegovo vrhunsko književno stvaralaštvo prate brojni skandali i kontroverze: njegov četvrti roman Satanski stihovi izaziva snažne reakcije muslimanskog sveta, a 1989. godine iranski verski vođa Homeini izrekao je čak i fatvu, smrtnu presudu, za Ruždija, koju je 1998. godine povukao tadašnji predsednik Irana, Hatimi. Za roman Deca ponoći, priču o stvaranju moderne indijske nacije, 1981. godine dobio je Bukerovu nagradu.

Autor Rushdie, Salman, 1947-
Naslov Čarobnica iz Firence / Salman Ruždi ; prevela Jasmina Đorđević
Jedinstveni naslov Enchantress of Florence. scc
Vrsta/sadržaj tыpe of material roman
Jezik srpski
Godina 2009
Izdanje 1. izd.
Izdavanje i proizvodnja Beograd : Alnari, 2009 (Beograd : Plavo slovo)
Ostali autori Đorđević, Jasmina
Fizički opis 367 str. ; 21 cm
Napomene Prevod dela: Enchantress of Florence / Salman Rushdie
Tiraž 1.000
Bibliografija: str. 363-367.
ISBN ISBN 978-86-7710-353-8 (broš.)

Ocena stanja 3 – donja ivica korice je bila pokvašena i folija se izgužvala.

Sve ostalo ocena stanja 5

Dodatne informacije

Autor

,

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR

Korpa
Scroll to Top