PRVA LEDI ČETERLI, Dejvid Herbert Lorens

300,00 рсд

PRVA LEDI ČETERLI
Autor: Dejvid Herbert Lorens
Izdavač: Politika, Beograd, 2004

Out of stock

Sigurna kupovina
  • Šaljemo istog ili narednog dana
  • Laka kupovina
  • Mogućnost plaćanja QR kodom

Prva ledi Četerli je prva i literarno najvrednija verzija poznatog romana Ljubavnik ledi Četerli u kome D.H. Lorens na veoma slobodan način opisuje ljubavnu vezu između šumara i žene iz visokog društva, čiji je muž zbog ratne povrede paralizovan. D.H. Lorens je od 1925. do 1930.g. napisao tri verzije ovog znamenitog dela, od kojih je široj publici najpoznatija treća. Ali kritičari se slažu da je umetnički najvrednija Prva ledi Četerli koju je Lorens pisao “onako kako je izvirala iz njega samog” …

Dejvid Herbert Lorens
Dejvid Herbert Lorens

David Herbert Lawrence (Eastwood, 11. septembar 1885. – Vence, 2. mart 1930.), bio je britanski romanopisac, pripovedač, pesnik, esejist, slikar, dramatičar i kritičar.

Rodio se u grofoviji Nottinghamshire, koju je strašno voleo smestivši radnju nekih svojih dela u to područje. Otac mu je bio jedva pismeni rudar i alkoholičar, a majka bivša upravnica škole, obrazovana žena. Detinjstvo mu je obeleženo siromaštvom i napetošću između roditelja. U školi je mladi David bio uspešan, prvi koji je osvojio stipendiju opštinskog veća za školovanje u obližnjem Nottinghamu. Jedno vreme bio je učenik/učitelj na jednom koledžu. U 25. godini postaje slavan pisac svojim prvim važnijim delom – “Beli paun”. Nastavlja pisati, stvorivši dela poput “Sinovi i ljubavnici” (u kojem je opisao scenu kada je eutanazirao vlastitu majku prevelikom dozom jednog leka), “(Duga)”, “Zaljubljene žene” i zasigurno njegov najbolji rad, roman “Ljubavnik ledi Četerli”. Zbog ovog dela je bio zabranjivan, proganjan, a moralisti su njegovo delo prikazivali opscenim i pornografskim. Iako su ga izdavači molili da objavi pročišćeno izdanje, on je to uvek glatko odbijao. Kada mu je jedna izdavačka kuća odbila objaviti rad, otvoreno ih je izvređao. Bio je uspešan slikar. Sablazan je izazvao i vezom, kasnije i brakom sa Friedom von Richthofen, koja je zbog njega napustila muža i troje djece.

Život mu je nakon Prvog svetskog rata obeležen lutanjima. Oboleo je od tuberkuloze i umro u francuskom gradu Venceu, sa samo 44 godine. Kada je umro, Frieda je njegov pepeo prenijela u SAD, u planine Novog Meksika.

Često je bio proganjan i zlostavljan od vojnih vlasti, trpeo nedaće, siromaštvo, cenzuru. Na jednu njegovu izložbu sredinom 1929. u galeriji Warren u Londonu upala je policija i zaplenila mnogo radova. Vreme progonstva nazvao je “divljačkim hodočašćem”. Bio je i u SAD-u gdje su on i Frieda kupili ranč od 160 ali zemlje za rukopis romana “Sinovi i ljubavnici”. Smrt majke ga je strašno pogodila, te je mesece nakon njene smrti nazvao svojom “bolesnom godinom”. On i njegova Frieda, s kojom nije imao djece su putovali po svetu, došavši čak do Australije, gdje je David na miru dovršio svoj roman “Klokan”. Imao je niz prijatelja, jedan od najodanijih mu je bio Aldous Huxley, koji će urediti prvu zbirku njegovih pisama. Ukupno će biti objavljeno 8 svezaka njegovih pisama. Bio je i briljantan putopisac, a najpoznatija zbirka mu nosi naslov “More i Sardinija”. Izražavao je otvoreni prezir prema bilo kojem militarizmu. Tokom Prvog svjetskog rata on i Frieda bili su lažno optuženi da daju signale nemačkim podmornicama na obali Cornwalla. Voleo je Italiju pa je i o njoj napravio zbirku eseja “Skice o etrurskim mestima”. U njima Lawrence opisuje izlete na mnogobrojna arheološka nalazišta.

Autor Lorens, Dejvid Herbert Autor Lorens, Dejvid Herbert Naslov Prva ledi Četerli / D. H. Lorens ; [prevod Marija Janić] Jedinstveni naslov The First Lady Chatterley. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2004 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Politika : Narodna knjiga, 2004 (Beograd : Narodna knjiga) Ostali autori Janić, Marija Fizički opis 312 str. ; 21 cm Zbirka Vek politike. Biseri svetske književnosti ; knj. br. 37 Napomene Prevod dela: The First Lady Chatterley / D. H. Lawrence Tiraž 50.000 Beleška o piscu i delu: str. 311-312.ISBN ISBN 86-331-1689-8 (NK; karton)

 

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR