DUBROVAČKA TRGOVINA U LESKOVCU I OKOLINI, Sergije Dimitrijević

6.700,00 рсд

DUBROVAČKA TRGOVINA U LESKOVCU I OKOLINI
Autor: Sergije Dimitrijević
Leskovac, 1955

Availability: In stock

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Category: Tags: ,

Opis

Sergije Dimitrijević

Sergije Dimitrijević (12. mart 1912, Pirot – 11. avgust 1987, Beograd) bio je pravnik, ekonomista, istoričar i numizmatičar. Školovao se u Leskovcu a zatim je studirao prava i ekonomiju na Pravnom fakultetu u Beogradu između 1930. i 1934. godine. Studije je nastavio usavršavanjem u Parizu na Institutu visokih studija međunarodnih odnosa između 1935. i 1937. godine. Bio je rukovodilac partijske organizacije jugoslovenskih studenata i predstavnik Komunističke partije Jugoslavije u Balkanskom komitetu između 1938. i 1939. godine. Uhapšen je 1939, a rat je proveo prvo po logorima u Francuskoj a zatim u Buhenvaldu (1944—1945). Nakon završetka Drugog svetskog rata prvo je radio u orgnaima vlasti u Leskovcu a zatim je prešao u Beograd gde je radio kao direktor Ekonomskog instituta savezne vlade od 1946 do 1951 godine. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu predavao je političku ekonomiju. Kao saradnik Ekonomskog instituta tokom 50-ih godina je radio na doktorskoj disertaciji Strani kapital u privredi bivše Jugoslavije koju je odbranio 1957. godine. Od 1955. do penzionisanja 1966. radio je u Istorijskom institutu u Beogradu u zvanju naučnog saradnika i naučnog savetnika.

O aktuelnim političkim i privrednim temama pisao je još kao đak (od 1934. godine) a u posleratnom periodu počinje da objavljuje istoriografkse radove zasnovane na pažljivoj proučavanju istorijske građe. Istoriografski rad postao je glavna oblast njegovog interesovanja: bavio se prošlošću svog rodnog kraja, Leskovca i njegove okoline, zatim izdavanjem spisa i izučavanjem života i dela srpskih socijalista, privrednom istorijom Kraljevine Jugoslavije i srpskom srednjovekovnom numizmatikom. U svakoj od ovih oblasti napisao je veći broj radova koji imaju trajnu istoriografsku vrednost. Izučavanju ekonomske istorije prilazio je kao kritičar kapitalizma, sa stanovišta marksističke ekonomske teorije.

U proučavanju istorije Leskovca i okoline imao je širok spektar interesovanja: od sakupljanja narodnih umotvorina i pisane građe do planova o izradi Leskovačke enciklopedije (projekat započet 1952—1954, ali nedovršen). Njegova arhivska izučavanja znatno su proširila izvornu podlogu za proučavanje istorije ovog kraja a posebno je značajno što je prvi uočio delovanje i značaj dubrovačkih trgovaca, kolonija i karavana u ovom području u 17. veku.

Prilikom izučavanja srpskog socijalističkog pokreta tretirao je širok raspon tema od bibliografija socijalističkih pisaca, izdavanja sabranih spisa Radovana Dragovića, Dušana Popovića, Dimitrija Tucovića i posebnih studija o istaknutim ličnostima socijalističkog pokreta (Andra Banković, Dragiša Lapčević, Radovan Dragović). Dao je i dve sinteze istorije socijalističkog pokreta u Srbiji (1982) i Beogradu (1974). Privreda stare Jugoslavije bila je samo privremeno Dimitrijevićevo istraživačko interesovanje. Pored disertacije napisao je i nekoliko kraćih radova sa ovom tematikom. Njegova izučavanja privredne istorije neretko su ideološki obojena. Uveren u ispravnost marksisitičke ideologije ekonomskom istorijom se bavio sa pozicija radikalnog krila socijalističkog pokreta.

Posebno su značajna njegova izučavanja i sakupljanja srpskog srednjovekovnog novca. U mladosti je otpočeo prikupljanje starog srpskog novca a numizmatičke radove objavljivao je od 1957. godine. Veliku zbirku novca i prateće dokumentacije ostavio je SANU obavezujući pritom ovu instituciju da izda korpus srpskgo srednjovekvonog novca. Dimitrijević je otkrivao nepoznata vrste i varijante, sistematski ih je objavljivao i opisivao, bavio se i čitavim oblastima srednjovekovne numizmatike (bakarni novac, novac sa kontramarkama, falsifikati i drugo). Dimitrijevićevi radovi imaju fundamentalan značaj za bavljenje srpskom srednjovekovnom numizmatikom.

Autor Dimitrijević, SergijeAutor Dimitrijević, SergijeNaslov Dubrovačka trgovina u Leskovcu i okolini i uloga dubrovačke kolonije u Prokuplju / Sergije Dimitrijević Vrsta/sadržaj tыpe of material separat Jezik srpski Izdavanje i proizvodnja Leskovac : [b. i.], 1955 (Leskovac : Napredak) Fizički opis 54 str. ; 24 cm Napomene P. o.: “Naše stvaranje”.ISBN (Broš.) Predmetne odrednice Trgovina – Istorija – Separati

Dodatne informacije

Autor

Godina

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR

Shopping Cart
Scroll to Top