RAZGOVORI ZA STOLOM, Hajnrih Piker

2.200,00 рсд

RAZGOVORI ZA STOLOM

Autor: Hajnrih Piker

Izdavač: Metaphysica, Beograd, 2010

Dostupnost: Na zalihama

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Hitler delivered most of the "Table Talk" monologues at the Wolfsschanz

Hajnrih Piker, našavši se, zahvaljujući srećnom obrtu sudbine, u neposrednoj blizini Hitlera, još u avionu, na putu u glavni štab, odlučio je da iskoristi mogućnost da svakodnevno posmatra život i rad firera kako bi istoriji i potomstvu ostavio svoje svedočanstvo o njegovim naporima u ratnim vremenima. (…)

Ispostavilo se da je otac Hajnriha Pikera, ekonomski savetnik iz Vilhelmshafena, Danijel Piker bio stari Hitlerov poznanik, njegov pristalica i pokrovitelj još 20-tih godina, i da ga je često primao u svoj dom, i zbog toga je Hitler u glavnom štabu, iz zahvalnosti prema ocu, iskazivao posebnu naklonost prema sinu. Ta naklonost se ispoljavala posebno kroz činjenicu da je pozvao Pikera da bude stalni gost na ručkovima i večerama, koje je on obavezno provodio u društvu svojih bliskih saradnika i potčinjenih. Pored stalnih žitelja glavnog štaba, zvanice na takozvanim privatnim obedima firera često su bile visoke partokrate Gering, Gebels, Himler, Lej, Rozenberg, gaulajteri, ministri – čitav nacionalsocijalistički Olimp. Mogućnost da prisustvuje tim obedima predstavljala je za Pikera neprocenjivu privilegiju. (…)

Posebna osobenost ovih obeda bili su razgovori za stolom, koje je Hitler vodio sa svojim najbližim saradnicima, ali koji su imali, uglavnom, monološki karakter. Ipak, kako god oni izgledali, od velikog su značaja za multidisciplinarno proučavanje jednog političkog fenomena, zatim ličnosti autokratskog državnika, pa i čitave epohe, sa svim njenim specifičnostima. (…)

Hitlerovi monolozi pripadaju kategoriji tekstova “sa kojima se ne dosađuješ”. Neosporno je, u svakom slučaju, nešto drugo: stenogrami Hejma i beleške Pikera su autentični.

 

Autor Hitler, Adolf, 1889-1945Autor Hitler, Adolf, 1889-1945 Naslov Razgovori za stolom / Adolf Hitler ; zabeležio Hajnrih Piker ; prevod Zoran Stefanović Jedinstveni naslov Gitler besedы za stolom. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2010 Izdanje 1. izd.Izdavanje i proizvodnja Beograd : Metaphysica, 2010 (Beograd : MetaPrint) Ostali autori Piker, Hajnrih Stefanović, Zoran Dramićanin, Aleksandar Fizički opis 643 str. ; 21 cm Zbirka Biblioteka Damin gambit Napomene Prevod dela: Gitler besedы za stolomTiraž 1.000Str. 5-12: Hitlerovi razgovori za stolom: predgovor urednika / A. D. [Aleksandar Dramićanin] Napomene uz tekst.ISBN ISBN 978-86-7884-127-9 Predmetne odrednice Hitler, Adolf, 1889-1945 Drugi svetski rat 1939-1945 – Istorijska građa Nacionalsocijalizam

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR

Korpa
Scroll to Top