SRBI U DALMACIJI OD PADA MLETAČKE REPUBLIKE DO UJEDINJENJA, Lujo Bakotić

2.970,00 рсд

SRBI U DALMACIJI OD PADA MLETAČKE REPUBLIKE DO UJEDINJENJA
Autor: Lujo Bakotić
Izdavač: Geca Kon, Beograd, 1938

Out of stock

Sigurna kupovina
  • Šaljemo istog ili narednog dana
  • Laka kupovina
  • Mogućnost plaćanja QR kodom
Lujo Bakotić

Lujo Bakotić (21. 11. 1867, Senj — 31. 3. 1941, Beograd ) bio je pravnik, publicista, leksikograf, diplomata. Punog imena Lujo (Alojzije) Juraj Franjo Ivan Josip Bakotić, rođen je u Senju od oca Ignjata Bakotića i majke Adele (Adelajde) markize Gravisi. Lujo se, kao i njegov otac Ignjat, advokat, smatrao Srbinom katoličke vere. Gimnaziju je završio u Splitu, a pravne nauke u Beču i Gracu.

Bavio se advokaturom, a jedno vreme je bio i predstavnik Srpske stranke u Dalmatinskom saboru. Zbog rada za narodne ideale morao je 1913. pobeći u Srbiju. Nakon izbijanja Prvog svetskog rata, povukao se u Niš a odatle u Pariz, pa Rim, gde je postavljen za sekretara poslanstva pri Vatikanu i radio na Konkordatu između Srbije i Vatikana.

Posle Prvog svetskog rata bio je poslanik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Vatikanu (1920-1923), kao i na drugim dužnostima Ministarstva spoljnih poslova. Često je zastupao novu državu u Hagu, a posle je postavljen za našeg poslanika u Moskvi i kao takav penzionisan 1935.

Bakotić je bio klasično obrazovan, poznavalac francuskog, italijanskog, nemačkog, engleskog i latinskog jezika.

Poznata dela:

Justinijanove institucije (prevedeno s latinskog 1911).
Dalmatinsko pitanje (izašlo 1915. u Švajcarskoj, na francuskom jeziku),
Rečnik srpskohrvatskog jezika (1936),
Preveo je i izdao Bibliju (Stari i Novi Zavet, 1938, posle dvadeset godina rada)
Srbi u Dalmaciji (1939).
Takođe je napisao veliki broj pravno-političkih članaka u stručnim časopisima.

Autor Bakotić, LujoAutor Bakotić, Lujo Naslov Srbi u Dalmaciji : od pada Mletačke republike do ujedinjenja / Lujo Bakotić Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Izdavanje i proizvodnja Beograd : G. Kon, [1938] (Beograd : D. Gregorić) Fizički opis 190 str., [8] listova s tablama : ilustr. ; 21 cm Zbirka Srpski narod u XIX veku ; knj. 18ISBN Predmetne odrednice Srbi – Istorija – Dalmacija – 19-20v

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR