SRPSKA STEMATOGRAFIJA BEČ 1741, Dinko Davidov

1.500,00 рсд

SRPSKA STEMATOGRAFIJA BEČ 1741

Autor: Dinko Davidov

Izdavač: Prometej, Novi Sad, 2011

Dostupnost: Na zalihama

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Kategorija: Oznake: ,

Opis

Srpska kultura XVIII veka u Karlovačkoj mitropoliji doživela je pojavom Žefarović-Mesmerove Stematografije jednu od svojih prvih baroknih svetkovina. Ova mala, dragocena knjiga, bez sumnje jedna od najvrednijih koje su Srbi u tome veku imali, nosila je mnogostruke poruke koje se iz njenih stranica još i sada iščitavaju i tumače, a koje su, zacelo, našim ljudima onoga vremena bile jasne i bliske, jer je Stematografija izražavala savremene kulturne, umetničke i nacionalno-političke težnje srpskog naroda u Austriji u godinama velikih iskušenja.
U Stematografiji se na prvom mestu uočavaju likovno grafički ali i književno- pesnički prilozi, stoga se i može reći da baš ova knjiga doprinosi boljem istorijskom poimanju političkih prilika u kojima se našao naš narod u Ugarskoj u sudbonosnim godinama austro-turskih ratnih obračuna, čije su se posledice odražavale na život Srba naseljenih na širokim prostranstvima panonske ravnice – a, zapravo u okviru svoje tek osnovane Karlovačke mitropolije.

Dr Dinko Davidov, dopisni član SANU, rođen je 4. oktobra 1930. godine u Sivcu. Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Beogradu. U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu radio je do 1977. godine, kada je preŠao u Balkanološki institut SANU u zvanju naučnog savetnika.

U Galeriji matice srpske istraživao je srpsku grafiku, pa je iz te oblasti doktorirao 1965. godine u Ljubljani. U tom periodu pripremio je korpus Srpski bakrorezi XVIII veka (halkografski otisci sa originalnih ploča u 35 numerisanih primeraka). proučavao je bakroreznu grafiku na Atosu i pripremio korpus Hilandarska grafika (otisci sa originalnih ploča u 35 primeraka). U Galeriji Matice srpske organizovao je istraživačko-studijske izložbe: Ikone srpskih crkava u Mađarskoj, Ikone Aradske i Temišvarske eparhije, kao i izložbu Ikone srpskih zografa XVIII veka u Galeriji SANU, Dvadeset godina je bio član Uredništva Zbornika za likovne umetnosti matice srpske u Novom Sadu.

U Balkanološkom institutu nastavio je svoja istraživanja srpske likovne kulture novijeg doba. U okviru teme »Zajedničko i posebno u likovnom izrazu balkanskih naroda«, kao i u radu Sentandrejskog odbora SANU, čiji je predsednik, objavljivao je knjige i studije i sarađivao u domaćim i stranim naučnim publikacijama i naučnim skupovima. Organizovao je tri naučna skupa: Manastir Šišatovac, Srpska grafika XVIII veka i međunarodni naučni sastanak Postvizantijska umetnost na Balkanu. Davidov se bavio i publicističkim radom u zaštiti srpske umetničke baštine, posebno fruškogorskih manastira.

Za dopisnog člana SANU izabran je oktobra 2000, a za direktora Galeriji SANU februara 2001. godine.

Autor Davidov, Dinko, 1930-Autor Davidov, Dinko, 1930-Naslov Srpska stematografija : Beč 1741 / Dinko Davidov Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2011 Izdavanje i proizvodnja Novi Sad : Prometej, 2011 (Novi Sad : Prometej) Fizički opis 134 str., 54 lista : ilustr. ; 23 cm Napomene Tekst i na poleđini listovaTiraž 1.000 Napomene i bibliografske reference uz tekst Bibliografija: str. 75-76 Zusammenfassung: str. 123-126 Index: str. 129-134. Sadržaj Stematografija : izobraženije oružij iliričeskih / izrezali u bakru Hristofor Žefarović i Toma Mesmer. Faks. izd. 1741 ISBN 978-86-515-0580-8 (karton) Predmetne odrednice Džefarović, Hristofor, oko 1700-1753 – “Stematografija”Mesmer, Toma, 1717-1777 – “Stematografija” Srpski bakrorez – Beč – 18. v.Beč

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

Korpa
Scroll to Top