PELAGIĆEV NARODNI UČITELJ, Vasa Pelagić

2.200,00 рсд

PELAGIĆEV NARODNI UČITELJ

Izdavač: Leo Commerce, Beograd, 2015

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Najnovije izdanje Pelagićevog narodnog učitelja koje je pred Vama je i dalje aktuelna, najobimnija i najkorisnija knjiga o zdravlju koja odoleva vremenu i širi horizonte svesnosti o značaju zdravlja čovekovog i zdrave prirodne sredine…

Prva i večna potreba svakog od nas je da stiče što više znanja o čoveku, životinjama i biljkama; o srećnom uređenju i školovanju društva. Obogaćeno novim saznanjima, uz pomoć eminentnih stručnjaka, ovo izdanje je i danas aktuelno i sigurno će naći put do svojih čitalaca…

Vasa Pelagić

Predgovor:

Vasa Pelagić, učitelj, prosvetitelj, publicist i revolucionar rođen je 1838. godine u mestu Gornji Žabar u Bosanskoj Posavini koje se i danas, po njemu, zove Pelagićevo. Zbog svojih revolucionarnih stavova i žestoke kritike vlasti u Srbiji i društvenih nepravdi svog vremena, veliki deo života je proveo u zatvoru, a poslednje godine života proveo je u požarevačkom zatvoru gde je i preminuo 1899. godine.

U narodu je postigao popularnost svojim delom Narodni učitelj u kome je objavio mnogobrojne savete o potrebama zdravog načina života kao i pouke za razvijanje i održavanje telesnog i umnog zdravlja i moralne jačine. Knjiga je pisana jednostavnim, jasnim jezikom, razumljivim za široke narodne mase.

Prvo izdanje ove knjige štampano je 1879. godine u, za to vreme, neverevotanih 12.000 primeraka pod naslovom Knjiga za narod ili stvarni narodni učitelj. U knjizi su obuhvaćena narodna iskustva u lečenju i pouke koje obuhvataju sve životne potrebe čovekove: vazduh, vodu, hranu, vežbe, rad i odmor. Obrađene su i teme zemljoradnje, stočarstva, pčelarstva, domaćinstva a sve to u kombinaciji sa modernim dostignućima tog doba.

Ono po čemu se naročito izdvaja po značaju jeste lekarski odeljak ili javanđelje lečenja u kojem su obuhvaćene mnogobrojne bolesti, definicije, uzroci i posledice kao i praktična uputstva o načinu lečenja narodnom medicinom i upotrebom lekovitog bilja.

Ne suprotstavljajući se medicini i podržavajući misao slavnog grčkog lekara Hipokrata: Hrana treba da bude lek, a lek – hrana, Pelagić je ukazao na bezbrojne mogućnosti domaćih lekovitih sredstava i njihovog blagotvornog dejstava poput: lekovitog bilja, povrća i voća.

Smatrao je da je čovekova dužnost da bude zdrav. Zamerao je vlasti da nedovoljno brine o zdravlju naroda ne vodeći dovoljno računa o pijaćoj vodi, o proizvodnji hrane i pića koja često nisu bila prirodna i koja su više štetili zdravlju nacije. Insistirao je da, ako pojedinac ima dovoljno znanja, može naterati državu da vrši svoju dužnost jer je zdravlje sveopšte dobro. Stoga je jevanđelje zdravlja trebalo biti svakom Srbinu pri ruci.

Vasa Pelagić je za svog života napisao veliki broj knjiga, članaka i brošura. Objavio je, i uglavnom podelio, 250.000 primeraka svojih knjiga.

Pisao je dela iz istorije, knjige o društvenom uređenju, o reformi školstva, ali mu je najpopularnije delo Narodni učitelj.

Najnovije izdanje Pelagićevog narodnog učitelja koje je pred Vama je i dalje aktuelna, najobimnija i najkorisnija knjiga o zdravlju koja odoleva vremenu i širi horizonte svesnosti o značaju zdravlja čovekovog i zdrave prirodne sredine.

Pelagić je rođen 1833. u mjestu Gornji Žabar, današnje Pelagićevo, a bio je predstavnik utopijskog socijalizma kod Srba u drugoj polovini 19. vijeka, prosvetni radnik i narodni lekar. Pelagić je pohađao nižu gimnaziju, zatim Bogosloviju u Beogradu, a 1860. godine postao je učitelj Srpske osnovne škole u Brčkom, gdje je osnovao Srpsku čitaonicu, jednu od prvih u Bosni. Na Moskovskom univerzitetu je slušao predavanja iz političke medicine i istorije medicine. Iako njegova narodna medicina danas mnogima deluje bizarno, onomad se smatrala kao izuzetno važna i poštovana u narodu. Posle dve godine boravka u Rusiji, vratio se u Banjaluku, gdje je primio čin arhimandrita da bi zaštitio Bogosloviju u Banjaluci. Ovaj rani propagator socijalističke ideje iza sebe je ostavio mnoga dela, poput „Historije bosanskohercegovačke bune“, „Odgovor na četiri društvena pitanja“, „Umovanje zdravog razuma“… Tokom života više puta je bio prognan u razne zemlje zbog svojih ideja, 1873. se odrekao vjerske službe, a posljednje godine života proveo je u zatvoru u Požarevcu, gdje je umro 1899. godine

Autor Pelagić, Vasa, 1838-1899 Autor Pelagić, Vasa, 1838-1899 Naslov Pelagićev narodni učitelj / Vasa Pelagić ; [urednik Nenad Perišić] Vrsta/sadržaj tыpe of material knjiga Jezik srpski Godina 2015 Izdanje 2. izd. Izdavanje i proizvodnja Beograd : Leo commerce, 2015 (Zemun : Mamigo plus) Ostali autori Perišić, Nenad Tešić, Vladeta M.Fizički opis XVI, 943 str., 24 str. s tablama : ilustr. ; 25 cm Napomene Autorova slika na koricama Tiraž 1.000 Predgovor urednika: str. V-VIStr. 897-918: Vasa Pelagić (život, rad, ideje) / Vladeta M. Tešić Napomene i bibliografske reference uz tekst. ISBN ISBN 978-86-7950-299-5 (karton) Predmetne odrednice Pelagić, Vasa, 1838-1899 – Biografije Higijena Narodna medicina Lekovite biljke Poljoprivreda

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Korpa
Scroll to Top