ŽIVOT ZA CARA, Oleg A. Platonov

1.440,00 рсд

ŽIVOT ZA CARA

Autor: Oleg A. Platonov

Izdavač: porodica Begenišić, Petrograd, 1996

Nema na stanju

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja
Категорија: Ознака:

Opis

Oleg Platonov, poznati ruski istraživač i naučni radnik, knjigom Život za Cara razotkriva stvarnu pozadinu ubistva Grigorija Raspućina, čoveka bliskog, kasnije takođe pobijenoj, carskoj porodici Romanov. Pretražujući arhive i ispitujući postojeću literaturu o tom ubistvu bez suda i osude, ubistvu koje je učinjeno u cilju omogućavanja ostvarenja prve, buržoaske revolucije u Rusiji, autor je utvrdio da se zvanična sovjetska, ali i zapadna istoriografija veoma ogrešila kada je pisala o ovom čoveku. Stvaran je mit o Raspućinu alkoholičaru, o njegovoj navodnoj seksualnoj razuzdanosti, pa čak i da je bio ljubavnik svete carice, što je nauka odavno pokazala neistinitim. I taj mit o Raspućinu se do danas, čudnim načinima, održava netaknutim. Postojanje tog mita pokazuje potpuno nepoznavanje ruske, pravoslavne duhovnosti, ali i zlu nameru koju su mediji tadašnjeg vremena u Rusiji i Evropi – a koji su kao i danas u vlasništvu velikih korporacija – imali ne samo prema Raspućinu i carskoj porodici, nego i prema Rusiji samoj. Kasnija, boljševička revolucija, iznedrena je upravo tim, u medijima plasiranim, lažima, čiji je i logičan nastavak.

Nije teško povući paralele s današnjim stanjem u Rusiji i načinom prikazivanja zapadnih, nekih ruskih, pa i mnogih domaćih medija, stanja u toj zemlji. Ova knjiga razotkriva i današnje medijske manipulacije u celom svetu. U tom smislu, zanimljiva je i srpskoj, ruskoj čitalačkoj publici duhovno sličnoj, a istini naklonjenoj, publici.

                                                …

Autor Platonov, Oleg Anatolьevič, Naslov Život za cara : (istina o Grigoriju Raspućinu) / O. A. Platonov Jedinstveni naslov Žiznъ za carя (pravda o Grigorii Rasputine). srp Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 1996 Izdavanje i proizvodnja Petrograd : porodica Begenišić, 1996 (Novi Sad : Artprint) Fizički opis 435 str. ; 20 cm Napomene Prevod dela: Žiznъ za carя (pravda o Grigorii Rasputine) / O. A. Platonov Knjigu su preveli i pripremili za štampu poklonici Bogorodice Trojeručice i poštovaoci Svetih Mučenika Rusije Napomene uz tekst ISBN (Broš.)

Predmetne odrednice Raspućin, Grigorije Jefimovič, 1869-1916 Rusija – Istorija – 20v

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

Можда ће вам се свидети …