ĐOKONDA, Lusil Tarner

460,00 рсд

ĐOKONDA

Autor: Lusil Tarner

Izdavač: Laguna, Beograd, 2013

На залихама

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Roman o Leonardu da Vinčiju.
Poznajemo ga kao renesansnog genija: pronalazača, naučnika, umentika. Kao vizionara i slikara Mona Lize, tajnovite Ðokonde. Poznavali su ga kao Leonarda iz Vinčija, Leonarda Firentinca: jeretika, kasapina, zaluđenika….
Zora je. U staji, na drvenoj ploči stoji jezivo stvorenje, delom gušter, delom pas, delom petao, skrpljeno od nekoliko iskasapljenih životinja. Sedeći pred njime, dečak crta čudovište. Njegova prva misao: ljudima je potrebno da se spasavaju jedni od drugih. Druga: ljudima je potrebno da se spasavaju od sebe samih. Usamljeno dete, Leonardo je blizak samo s Lizom Gerardini, devojčicom koja ga uhodi u radionici. Pošto je domaći učitelj digao ruke od njega, Leonarda očajni otac šalje u Firencu na zanat. Pod učiteljskom rukom Verokija, majstora vajara, on počinje da gradi slavu. No uspeh iziskuje žrtve; Firenca zahteva jednu meru povinovanja koja je za njega nemoguća. Prinuđen da ode, Leonardo prelazi u službu harizmatičnog, moći žednog milanskog vojvode. Putovanje ga ponovo vraća Lizi i portretu koji beskrajno dugo već čeka da naslika, vrhuncu njegovog životnog rada.
Od blistavog dvora Medičija pa do mrtvačnica Milana i do bojišta u dolini Poa, izvanredni roman Lusil Tarner živo oslikava Leonardovu samotničku borbu da i druge ubedi u svoje viđenje sveta.

lusil-tarner
Lusil Tarner

Lusil Tarner rođena je u Bernmutu 1964, od majke Francuskinje i oca Engleza. Godinama je radila kao prevodilac i novinar, a sada predaje Književnost i komunikaciju na Univerzitetu „Sofija Antipolis“ u Francuskoj. Ðokonda je njen prvi roman.

                              …

Autor Tarner, Lusil,  Naslov Đokonda / Lusil Tarner ; prevela Dubravka Srećković Divković Jedinstveni naslov Gioconda. scc Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2013 Izdanje Posebno izd. Izdavanje i proizvodnja Beograd : Laguna, 2013 (Beograd : Margo-art) Ostali autori Srećković-Divković, Dubravka Fizički opis 290 str. ; 20 cm Napomene Prevod dela: Gioconda / Lucille Turner Tiraž 10.000 O autorki: str. [291]. ISBN 978-86-521-1204-3 (broš.)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

ŠFR

Можда ће вам се свидети …