DAMA I JEDNOROG, Trejsi Ševalije

216,00 рсд

DAMA I JEDNOROG

Autor: Trejsi Ševalije

Izdavač: Laguna, Beograd, 2016

Na zalihama

Dodaj na listu želja
Dodaj na listu želja

Opis

Dama i jednorog je zbirka od šest srednjovekovnih tapiserija. Lepe, zamršene i vrhunski izrađene, ove tapiserije su tajanstvene u pogledu porekla i značenja. One naizgled odišu redom i logikom priče, kao da ih je zamislila i izradila jedna osoba, i tako skrivaju komplikovani postupak sopstvenog nastanka. Tkači, poručioci, crtači, slikari, trgovci i šegrti bili su umešani u stvaranje ovih tapiserija, a iza njih stajale su žene, kćeri i služavke i vršile uticaj na muškarce. Kao bezbrojne niti vune i svile utkane zajedno u jednu tkaninu, tako su se i ljudi susreli u zamršenom plesu kako bi stvorili celovitu sliku.

Žan le Vist, novopečeni bogati pripadnik francuskog dvora poručuje tapiserije za svoj zamak. Nikola, slikar odabran da stvori nacrte, upoznaje Le Vistovu ženu Ženevjev i kćer Klod. Obe se silno zanimaju za ove tapiserije. Iz Pariza Nikola odlazi u tkačku radionicu u Brisel. Stvaranje tapiserija zbližava ljude koji se inače ne bi sreli, njihovi životi se prepliću, kao i njihove žudnje. Dok se zaljubljuju, bivaju odbačeni, svete se, nalaze neuzvraćene ljubavi, okreću se Crkvi ili paganskim idealima, otkrivaju da ovaj idealni svet tapiserija ne mogu učiniti svojim.

                                                    …

Autor Ševalije, Trejsi, Naslov Dama i jednorog / Trejsi Ševalije ; preveo Nenad Dropulić Jedinstveni naslov The Lady and the Unicorn. srpski jezik Vrsta/sadržaj tыpe of material roman Jezik srpski Godina 2016 Izdavanje i proizvodnja Beograd : Laguna, 2016 (Beogard : Margo-art) Ostali autori Dropulić, Nenad Fizički opis 250 str. ; 20 cm Zbirka Edicija Laguna uz vas ; knj. br. 15 Napomene Prevod dela: The Lady and the Unicorn / Tracy Chevalier Tiraž 4.000. ISBN 978-86-521-2153-3 (broš.)

Dodatne informacije

Autor

Godina

Izdavač

Jezik

Nova/Polovna

Povez

Stanje (ocena od 1 do 5)

Možda će vam se svideti …